Od 21. do 25. rujna 2020. održana je prva radionica u okviru projekta LAG AKADEMIJA kojoj je domaćin bio partner u projektu, LAG Mareta.

Otvarane projekta započelo konferencijom i uvodnim govorom presjednice LAG-a Terra liburna Anđele Cvjetković, predstavnice glavnog partnera projekta LAG AKADEMJA. Prisutne su također pozdravili predstavnici LAG-a Mareta kao domaćini ove radionice te predstavnici grada Nina.

U nastavku je prezentiran projekt sa svim aktivnostima i ciljevima projekta od strane Željka Marića, koordinatora projekta. Na otvaranju projekta i trodnevnoj radionici su bili prisutni svi predstavnici LAG-ova partnera, ukupno 20 osoba.

Idućega dana je započela provedba edukacija u okviru Projektne aktivnosti s temom Vodstvo i Upravljanje timovima, kao prve u nizu radionica iz područja Managerskih znanja i vještina, koju je vodio predavač dr.Hrvoje Kenfelj iz tvrtke AXIS HRM d.o.o., podugovoren od strane ponuditelja izabranog u postupku jednostavne zajedničke nabave, tvrtka EDITORI d.o.o. Tijekom ovog prvog događanja u projektu u interaktivnim radionicama obrađene su i teme Upravljanje vremenom, Delegiranje i Vođenje sastanaka. Tijekom radionica su provedene različite vježbe, kako bi se na što adekvatniji način pokazali na koji način, koristeći različite alate, mogu postići bolji razultati u radu LAG-a i doprinijeti Specifičnom cilju 1. projekta LAG AKADEMIJA.

OBILAZAK POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA

Po završetku ove teme smo se uputili na obilazak LAG područja. Tema ovog obilaska je bilo Održivo gospodarstvo. Svrha ovih posjeta je bila razmjena iskustava, tako da kolege iz različitih LAG-ova dobiju određene spoznaje i ideje kako i na kakav način potaknuti održivo gospodarstvo na ruralnom području, te kako primjere dobre prakse u održivom gospodarenju okolišem i održivom financijskom upravljanju koje mogu prenijeti lokalnim dionicima na svojim područjima.

Osnovni cilj organiziranog obilaska poljoprivrednih gospodarstava na području Gradova Nin i Zadar je bio upoznavanje sudionika aktivnosti s projektima u poljoprivredi koji se odvijaju na području obuhvata Lokalne akcijske grupe Mareta (primjeri dobre prakse i održivo upravljanje prirodom i  okolišem, prirodnim resursima, odnosi s državnim institucijama, lokalnim dionicima, utjecaj EU sredstava u implementaciji dobrih okolišnih praksi, povezivanje proizvodnje i usluga u turizmu).

U tu svrhu sudionici aktivnosti su obišli tri poljoprivredna gospodarstva, različite veličine, te su se upoznali s njihovim proizvodnim kapacitetima, dodatnim uslugama koje pružaju i/ili planiraju pružati na svojim poljoprivrednim gospodarstvima, načinima financiranja u osnovna i obrtna sredstva, korištenje EU i nacionalnih sredstava.

Obilazak poljoprivrednih gospodarstava je obuhvatio tri poljoprivredna gospodarstva s područja Grada Nina (naselja Žerava i Zaton), te Grada Zadra (naselje Petrčane), koji na temelju tradicionalnih meditaranskih poljoprivrednih proizvoda (proizvodnja maslinovog ulja, vina, uzgoj magaraca) razvijaju uspješna poljoprivredna gospodarstva koja prilagođavaju proizvodnju novim zahtjevima tržišta 21. stoljeća.

OPG DAR MAR uzgaja magarce (nekad glavne tegleće životinje u Dalmaciji) te omogućava turistima i obiteljima s djecom obilazak farme i prodaje magareće mlijeko.

Kraljski Dalmatin d.o.o. čuva u svom nazivu spomen na Kraljski Dalmatin (prve novine na hrvatskom jeziku koje su izlazile početkom 19. stoljeća i bile tiskane u Zadru) te podiže suvremeni maslinik i plantažu smokava na kojima uzgaja masline i smokve te proizvodi ekološko maslinovo ulje te različite prerađevine od smokava.

Kraljevski vinogradi d.o.o. u naselju Petrčani obnavljaju zapuštene crkvene vinograde te podižu vinograd uz pružanje dodatnih usluga stanovnicima Zadra i okolice te mnogobrojnim posjetiteljima Zadarske županije te pronalaze put za plasman vina na Dalekom Istoku (Japan).

Uz stručno vođenje sudionici su obišli redom OPG DAR MAR , farmu magaraca u vlasništvu Damira . Štiuline (Žerava 1, Žerava – Grad Nin). Na farmi sudionici su se upoznali s nositeljem OPG-a , obišli su prostor farme, kušali magareće mlijeko te se upoznali s ponudom OPG-a (obilazak farme, prodaja magarećeg mlijeka) koja je namijenjena turistima i stanovnicima Gradova Nin i Zadar. Nakon toga sudionici su posjetili maslinike u naselju Zaton (Grad nin) Kraljskog Dalmatina d.o.o. u vlasništvu , Marinka Vukševića, koji su podignuti iz vlastitih i europskih sredstava. Glavni proizvod društva je proizvodnja otvorenog ekstra djevičanskog ekološkog maslinovog ulja sljubljenih sorti. Na masliniku je organizirana degustacija maslinovog ulja i drugih proizvoda Kraljevskog Dalmatina d.o.o. (pekmez od smokava, čaj od lišća masline, likeri). Također sudionici su se upoznali s proizvodnim planovima poljoprivrednog gospodarstva (otvaranje restorana i smještajnih kapaciteta), načinom plasmana poljoprivrednih proizvoda te tržišnom nišom u kojoj se nalaze.

Na kraju sudionici su organizirano posjetili vinograde u prigradskom naselju Petrčani (Grad Zadar) kojima upravlja trgovačko društvo Kraljevski vinogradi d.o.o., gdje su se upoznali s proizvodnjom grožđa i vina na jednoj od najboljih lokacija za podizanje vinograda u sjevernoj Dalmaciji. Također sudionici su se u kušaonici vina, prodaja vina, organiziranje vjenčanja, obilazak vinograda, sudjelovanje na berbi grožđa, ponuda sportsko-rekreativnih sadržaja (8 km uređenih vinogradarskih putova, brdska biciklistička staza, boćalište, odbojka na pijesku, badminton, igralište za djecu).

Prilikom organiziranog vođenja sudionici su aktivno sudjelovali u diskusijama i postavljali pitanja te međusobno raspravljali kako i na koji način mogu prenijeti i implementirati viđeno. Analiziran je povoljan utjecaj turizma na razvoj dodatnih usluga te na plasman osnovnih proizvoda poljoprivrednih gospodarstava.

Temeljem povratnih informacija sudionika može se zaključiti da je obilazak poljoprivrednih gospodarstava i primjera dobre prakse opravdao očekivanja. Sudionici su se upoznali s mogućnostima razvoja poljoprivrednih proizvoda i novih usluga na temelju tradicionalnih proizvoda Mediterana (maslinovo ulje, vino, smokve, uzgoj magaraca) te spoju turizma i gastroponude kao nove dodane vrijednosti turizmu koji se zasniva na tzv ponudi „sunce i more“.

U raspravi sudionici su razmatrali mogućnosti koji proizvodi s njihovog područja jesu ili mogu biti temelj razvoja poljoprivrednih gospodarstava na sličnim ili istim osnovama kao na poljoprivrednim gospodarstvima koje su posjetili.

Galerija fotografija

Copyright © - LAG AKADEMIJA
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram